7 trików, które pomogą Ci zniwelować WZDĘTY BRZUCH i uzyskać PŁASKI BRZUCH

Dzisiaj podzielę się z Wami radami, które pomogły mi zwalczyć wzdęty brzuch i mam nadzieję, że pomogą i Wam :) Przez wiele lat się z tym męczyłam i wreszcie zaczęłam szukać rozwiązania, aż w końcu znalazłam!

1. pij sporo wody
Nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego jak ogromny ma wpływ na mój organizm! Kiedyś nawet nie wyobrażałam sobie picia czystej wody, nie lubiłam jej smaku. Jednak przełamałam się, zaczęłam myśleć o jej pozytywnym działaniu i ją polubiłam :)
Pamiętaj, by pić co najmniej szklankę wody zaraz po przebudzeniu i 30 minut przed jedzeniem. Lepiej nie pić w trakcie jedzenia i zaraz po, ponieważ to utrudnia trawienie.

2. wyeliminuj przetworzone jedzenie
Na strawienie takiej żywności organizm musi przeznaczyć o wiele więcej czasu, energii i enzymów.

3. sprawdź czy masz nietolerancję lub alergię na poszczególne pokarmy
Nietolerancja pokarmowa pochodzenia immunologicznego zazwyczaj ma związek z nadprodukcją przeciwciał typu IgG . Ich nadmiar sprawia, że organizm aktywuje reakcje obronną i zaczyna zwalczać własne zdrowe tkanki. Wzmożone wytwarzanie przeciwciał łączy się z uszkodzeniem ścian jelita. Przyjmowane leki, infekcja lub zatrucia sprawiają, że zwiększa się przepuszczalność niestrawionych resztek pokarmu. Gdy trafiają one do krwiobiegu organizm traktuje je jak zagrożenie, choć same w sobie nie są niebezpieczne.
Nietolerancja pokarmowa nie mająca podłoża immunologicznego najczęściej ma związek z zaburzeniem procesów trawienia. Czynnikiem, który u większości chorych wywołuje przykre dolegliwości jest laktoza. Niewystarczająca ilość enzymów trawiennych bardzo często utrudnia trawienie i wywołuje nietolerancję fruktozy, glutenu , alkoholu oraz niektórych składników błonnika. Zdarza się, że choroba uaktywnia się po spożyciu produktów, do których dodawane są utrwalacze, konserwanty lub wzmacniacze smaku.
Objawy nietolerancji pokarmowej mogą dotyczyć jednego narządu lub całego układu. Mogą pojawić się problemy ze strony układu pokarmowego (m.in. wzdęcia brzucha, biegunki, zaparcia), oddechowego (uczucie zapchanego nosa, zapalenie zatok), nerwowego (bezsenność, zmęczenie, migreny), ale także problemy ze skórą (świąd, wysypki skórne, suchość skóry), czy problemy mięśnio - szkieletowe (zapalenie stawów).
Dolegliwości te nie stanowią bezpośredniego zagrożenia życia, ale prowadzą do chorób i powodują dyskomfort w codziennym funkcjonowaniu.
Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organizmu na określony składnik diety, wywołana przez mechanizmy układu odpornościowego. Na jej wystąpienie duży wpływ ma zanieczyszczenie środowiska, większy dostęp do egzotycznych owoców i warzyw, przemysłowo przetworzonej żywności.
Objawy alergii pokarmowej to obrzęk, katar, wysypka, swędzenie, bóle głowy czy bóle brzucha. Uczulenie na pokarmy może skończyć się szeregiem poważnych chorób z nawracającym zapaleniem płuc, zapaleniem jelita grubego i AZS włącznie.

4. prawidłowo łącz owoce
Nierozsądne mieszanie ze sobą różnego rodzaju owoców może spowodować problemy trawienne, takie jak nadmiar gazów, wzdęcia lub zgaga. Aby unikać problemów trawiennych należy je umiejętnie łączyć ze sobą i przyrządzać.
Jest pięć podstawowych typów owoców: 1. owoce, których podstawowym składnikiem jest woda i sole mineralne (melon), 2. słodkie owoce (banany i daktyle), 3. półkwaśne owoce (wiśnie, winogrona, jabłka, jagody), 4. owoce kwaśne (pomarańcze, cytryny, grejpfruty lub limonki), 5. owoce niesamowicie bogate w witaminy jak i kaloryczne, ale również ciężkostrawne (np. awokado).
Wybieraj owoce z jednej kategorii lub kategorii pokrewnych, czyli jedz słodkie owoce z innymi słodkimi lub półkwaśnymi. Słodkie owoce możesz dodatkowo łączyć z liściastymi warzywami typu sałata, rukola, roszponka.
Jeśli masz wrażliwy żołądek, zrezygnuj z cytrusów, gdyż mogą one podrażnić delikatną śluzówkę żołądka. Kiedy wyciskasz sok ze świeżych pomarańczy lub grejpfrutów, pamiętaj, by rozcieńczyć go z wodą mineralną.
Unikaj łączenia kwaśnych i półkwaśnych owoców z warzywami, takimi jak papryka czy ogórek, gdyż mogą one wywołać wzdęcia. Sałatki warzywno - owocowe wyglądają najlepiej w przepisach kulinarnych. Dla naszego organizmu stanowią zbyt duże obciążenie.
Postaraj się nie kupować sałatek owocowych w sklepach, gdyż nie masz wpływu na ich zawartość i sposób przechowywania. Są one najczęściej sztucznie konserwowane. Kiedy leżą zbyt długo, wytwarzają się szkodliwe dla naszego organizmu kwasy.
Nie łącz melonów i arbuzów z innymi owocami, gdyż to pierwszy krok do tego, by zakłócić pracę jelit.

5. skończ jeść wcześniej
Z tym niestety problem miałam już od czasów dzieciństwa, kiedy babcia nagradzała nas tylko, gdy zjadłyśmy wszystko z talerza. Jedynym rozwiązaniem było po prostu nakładanie mniejszych porcji i to nadal działa najlepiej. Nie czuje się źle, bo nie marnuje jedzenia, a mój brzuch już nie boli z przejedzenia :) Jeśli jednak jesz w restauracji i nie jesteś w stanie kontrolować wielkości porcji to po prostu jedź wolniej i skończ jeść przed uczuciem pełności.

6. starannie przeżuwaj
Jedzenie w pośpiechu i niestaranne przeżuwanie pokarmu też wpływa negatywnie na trawienie i może być przyczyną wzdętego brzucha.
Specjaliści radzą przeżuwanie wszystkiego 30 razy. Ważne jest, by delektować się smakiem każdego kęsa. Jedzenie to rokosz, nie ma co się spieszyć.
Po następny kęs sięgaj dopiero, kiedy poprzedni jest dokładnie przeżuty i połknięty. W ten sposób nie napchasz sobie buzi i będziesz w stanie dokładnie pogryźć również ten kęs. Dodatkowo też będziesz w stanie od nowa cieszyć się doskonałym smakiem następnego kęsa.

7. ćwicz!
Ćwiczenia powinny być nieodłączną rutyną każdego zdrowego człowieka. Ćwiczenia pozwalają przyspieszyć metabolizm, dlatego będziesz czuł/a się lżej.

8. zastąp niektóre posiłki sokami
To chyba najłatwiejsza rzecz do strawienia przez organizm. Idealna alternatywa dla osób, które muszą uważać na przyjmowaną ilość błonnika w diecie, ale nadal dostarczać odpowiednią dawkę składników odżywczych (np. ja, ze względu na chorobę Leśniowskiego-Crohna)

9. masuj
Delikatny masaż brzucha w kierunku zgodnym ze wskazówkami zegara może ułatwić trawienie. Dla wzmocnienia działania możesz masować olejkiem z mięty pieprzowej.

10. prawidłowo łącz produkty w posiłkach
Produkty białkowe i węglowodany jak skrobia mają tendencje do wzajemnej neutralizacji i spożyte w tym samym czasie powodują spowolnienie przemiany materii. Dzieje się tak, ponieważ podczas trawienia produktów mięsnych, np. drobiu czy ryb, ale też jajek, twój żołądek wydziela kwas solny i pepsynę. Do metabolizmu skrobi, zawartej w ziemniakach czy chlebie potrzebny jest natomiast inny enzym - ptialina, który działa w przewodzie pokarmowym jedynie w odczynie zasadowym. Resztki źle strawionego pożywienia przemieszczają się w przewodzie pokarmowym, osiadając w jelitach, gdzie ulegają procesom gnilnym, stwarzając doskonałe podłoże do rozwoju patogenów wywołujących szereg różnych chorób. Żeby uniknąć tego problemu, nie należy łączyć w tym samym posiłku produktów bogatych w białko z tymi zasobnymi w skrobię, jak np. ryż czy ziemniaki. Zamiast tego do potraw mięsnych spożywaj brokuły, szparagi, kalafior, kapustę, seler, fasolę szparagową, cukinie, ogórki, kiełki, rzepę, paprykę, bakłażany, awokado, zieloną sałatę lub szpinak. Dla nadania smaku takim potrawom użyj szczypiorku, cebuli, czosnku. Warzywa niezawierające skrobi są dobrze trawione w każdym środowisku, więc można je łączyć zarówno z białkami, tłuszczami (np. oliwa z oliwek), jak i innymi węglowodanami.


Zapraszam na moją stronę FacebookInstagramYouTube i Twitter

source:
http://weheartit.com/entry/65558852
http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101580,12517623,Nietolerancja_pokarmowa.html
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/alergia-pokarmowa-siedem-produktow-ktore-uczulaja-najczesciej/9tr27
www.1000dni.pl/1000.../29-rozszerzanie-diety-a-alergia-pokarmowa‎
http://otc.szczecin.pl/a1304324939pol-Nietolerancja-pokarmowa-wybrane-przyklady-wyleczen.html
http://www.tipy.pl/artykul_10476,jakich-owocow-nie-laczyc,2.html
http://www.odchudzamsie.pl/odchudzanie/stuprocentowe-metody-na-zbyt-szybkie-jedzenie
http://kuchnia.wp.pl/kat,1037879,title,Jak-laczyc-produkty-w-posilkach,wid,16106980,wiadomosc.html?ticaid=11262e

11 comments

  1. ja jednak z tego co wiem powiem, że nie powinno się pić wody PRZED jedzeniem bo to rozcieńcza soki żołądkowe co utrudnia trawienie. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jak do tej pory spotykałam się wszędzie z informacją, że woda poprawia trawienie pita na 30 minut przed jedzeniem :) proszę podaj źródła swoich informacji

      Delete
  2. fajny post, przydatny :)


    Pozdrawiam,
    caaaudiaaac.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. zbliża się lato więc każdemu takie rady na pewno się przydadzą: )

    ReplyDelete
  4. Bardzo fajny i przydatny post. Przy tym problemie chyba dużą wagę należy zwrócić na to co się je.

    ReplyDelete
  5. Julia, dzięki Tobie moje życie diametralnie się zmieniło! Odkąd zaczęłam czytać Twojego bloga zdrowy tryb życia to dla mnie codzienność. Zawsze dowiaduję się tutaj czegoś nowego, wiele z Twoich pomysłów wprowadzam w życie, a ku mojemu zaskoczeniu pozytywne skutki są widoczne już po kilku dniach! Jesteś prawdziwą skarbnicą wiedzy <3 Bardzo Ci dziękuję, bo sprawiłaś, że moje życie stało się lepsze!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bardzo dziękuję za tyle ciepłych słów! jest mi niezmiernie miło :)) takie wiadomości to dla mnie ogromna motywacja! jeszcze raz dziękuję Martyno :*

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...